Pet trikova u Adobe Illustratoru koje trebaš znati!

17/01/2022

unitedpop

Novosti

0

Pet trikova u Adobe Illustratoru koje trebaš znati

Brzina i jednostavnost u obavljanju poslova definitivno su plus, a kada saznaš nove trikove obožavat ćeš ih primjenjivati u svakodnevnom dizajniranju!

Svaki program ima nekoliko svojih zgodnih trikova kako bi rad u njima bio brži, barem što se nekih „jednostavnijih“ stvari tiče. Naša predavačica u odjelu grafičkog dizajna, Nikolina Vulić odabrala je onih pet s kojima se muči većina početnika u industriji grafičkog dizajna i rada u Adobe Illustratoru. Osim onih osnovnih: V za Selection tool, A za Direct Selection tool, R za alat za rotiranje i Shift+E za brisanje, ovo su cool trikovi koji će ti dobro doći u svakodnevnom kreiranju i oblikovanju materijala:

1. Paste in Place

Umjesto obične copy/paste naredbe, korištenja gridova i pomoćnih linija, uz Paste in Place naredbu možeš jednostavno duplicirati i pozicionirati element na sve Artboarde. Command+shift+B (MAC) / Shift+Ctrl+B (Windows) shortcut će ti olakšati pripremu materijala koji zahtijeva brendiranje svakog Artboarda, na identičnoj poziciji!

adobe illustrator prečaci
2. Shape Builder tool

Custom objekte koje crtaš u Illustratoru često treba dodatno spajati ili rezati pa je za to idealan Shape Builder tool jer vrlo jednostavno stvara novi oblik. Od primjerice tri posložena kruga, s jednim alatom možeš kreirati objekt koji je izrezan točno na mjestima gdje se krugovi preklapaju i dobiti prazan/izrezani bijeli prostor.
Umjesto korištenja Scissors tool ili Pathfinder za svaki objekt pojedinačno, praktično je koristiti ovaj alat ili njegov shortcut Shift+M.

adobe illustrator prečaci
3. Draw inside

Alat s kojim možeš brzo i jednostavno crtati samo unutar izabranog objekta jako je praktičan i koristan jer ne moramo biti pretjerano oprezni prilikom korištenja Brusha ili Pen toola. Uz to ne moramo koristiti dodatne alate za izrezivanje viška linija izvan objekta!
Draw inside jako je zgodno koristiti prilikom stvaranja patterna i jedinstvenih uzoraka u tvom dizajnu.

4. Duplicate naredba

CMD + D (MAC) ili Control+Ctrl+D (Windows) shortcut služi kao prečac za naredbu koja je korisna kod preciznog dupliciranja elementa, kako bi bili sigurni da svaki sljedeći Paste bude isti kao prethodni. Ako napravimo početnu copy/paste naredbu i nakon toga samo CMD+D (ili Control+ctrl+D za Windowse) program će ponoviti isti korak – duplicirati element u istom smjeru i u jednakom razmaku.
Upotrebom ovog alata stat ćeš na kraj mukama s gridom i računanjem razmaka!

5. Shift + Eraser tool

Većina korisnika Illustratora vjerojatno zna da tipku Shift koristimo za pomicanje objekata po ravnoj liniji, ali Eraser tool također možemo koristiti uz pomoć tipke Shift kako bi brisali po ravnoj liniji.

Ovaj alat također je idealan za kreiranje tvog jedinstvenog patterna ili možda sitne popravke u dizajnu bez previše muke.

Ako ti se sviđa ovih pet Nikolininih najdražih prečaca i trikova kako olakšati rad u svakodnevnom radu u Adobe Illustratoru, nemoj propustiti pronaći još neki korisni trik u knjizi na sljedećoj poveznici: Adobe Illustrator Tools
Tražiš li obrazovanje iz grafičkog dizanja ili dodatnu edukaciju iz grafičkog dizajna ne propusti posjetiti stranicu našeg odjela i doznati koje sve tečajeve, diplomu i preddiplomski studij imamo iz područja grafički dizajn! Osim ovih gore trikova, Nikolina će te naučiti osnove rada u svim programima za grafičku pripremu i još mnogo toga!

Tvoj prvi korak prema uspješnoj karijeri možda je baš u našim učionicama. Postani UNITEDPOP student!

Post by unitedpop

Comments are closed.