Jan Kinčl: “Uloga DJ-a se svodi na intiman odnos s glazbom”

21/04/2021

unitedpop

Novosti

0

Saznaj kako je Jan izgradio međunarodnu karijeru kao DJ, glazbenik i producent te zašto smatra da je DJ tečaj UNITEDPOP akademije pravo mjesto za početnike i entuzijaste.

O međunarodnom uspjehu

Jan Kinčl je house i techno DJ i producent, izvođač, radio DJ, promotor i vlasnik izdavačke kuće. Jan je dio industrije već skoro 20 godina i teško je izdvojiti dio povijesti hrvatske scene elektroničke glazbe u koju nije bio uključen. Janov zvuk se bazira na spoju house i techno glazbe s elementima organskih i “soul” zvukova. Od pokretanja elektroničkog dua s jazz elementima u suradnji s francuskim klavijaturistom i izdavanja albuma ostvaruje vrtoglavi uzlaz u karijeri. “In Plain Sight” album pohvalila su brojna svjetska imena kao što su Laurent Garnier, Alex Barck (Jazzanova), Volcov, Tony Humphries, Lefto, Claude Young, Kai Alce i mnogi drugi. Jan je i pokretač Cycle produkcijskog kolektiva koji iza sebe ima hvalevrijedne audio projekte za klijente kao što su Rimac, RedBull te mnogobrojne regionalne i međunarodne diskografske kuće.

Kako je biti DJ u Hrvatskoj, a kako je djelovati kao DJ i producent van okvira Hrvatske? Usporedbe?

Glavna razlika je da se u Hrvatskoj, u usporedbi s recimo Engleskom ili Njemačkom, nije razvila scena u punom smislu te riječi, odnosno nije se razvila clubbing industrija koja podrazumjeva cijeli spektar entiteta poput etiketa, medija, klubova, festivala, autora, studija i najbitnije – potrošaća. Postoje glazbenici, DJi, neki manji broj klubova i možemo reći da se stvari “dešavaju” ali bez povezujuće infrastrukture ti svi elementi funkcioniraju jako nasumično i teško je postići razvoj i rast, što se kod nas i vidi. Hrvatska scena je u zadnjih 20 godina nažalost nazadovala, dok scene država koje njeguju i ulažu u taj sektor rastu, razvijaju se, a time i raste broj potrošaća koji generiraju prihod.

Jan Kincl In Plain Sight

Je li te globalni uspjeh albuma „In Plain Sight” iznenadio? U kojem momentu si znao da je „to to”?

Imao sam osjećaj da bi album mogao dobro proći kod određenog kruga DJa i producenata koji se bave sličnim zvukom, i dijela publike naravno, ali kad su se počeli javljati svi redom od Laurent Garniera do Claude Youngea ili Tony Humphriesa sam shvatio da sam napipao nešto zanimljivo. Doduše nisam imao osjećaj “to je to” jer mislim da generalno nisam takav tip, više je bilo u smjeru “okej, dobar početak, idemo dalje”.

DJ tečaj UNITEDPOP akademije

Na UNITEDPOP akademiji predaješ na DJ Artist modulu. Mnogi će reći “DJ-ing se ne može naučiti” i da DJ tečaj nema smisla. Kako ti gledaš na to?

DJing je kompleksna tema. Za početak, obuhvaća puno više od puštanja aktualnih hitova, efektnih mikseva i ruka u zraku, no u današnje doba brzih rješenja i instant rezultata, većina online tutoriala se upravo fokusira na to. U tom smislu, DJing se nikako ne može naučiti. U samoj srži, uloga DJa se svodi na intiman odnos s glazbom i poznavanje suptilnih tehnika kojima ona upravlja kontekstom klupske situacije, i to je nešto za što je potrebno vrijeme. Međutim ono što se može naučiti, odnosno ono što pravilno postavljeno obrazovanje iz područja DJinga može napraviti za polaznike je u startu im pravilno oblikovati um i dati alate za daljnji razvoj kako bi se kroz vrijeme uspjeli razviti u ozbiljnog DJa ili DJicu.

Koje su prednosti strukturiranog pristupa obrazovanju u usporedbi sa samostalnim učenjem?

Svaka aktivnost kojom se vrijedi baviti zahtjeva vrijeme, a napredak se vidi isključivo u dugom roku. No ono što puno ljudi previdi je da samo vrijeme provedeno u nekom poslu ne garantira kvalitetu izvedbe, a svako kretanje nije nužno napredak. Struktura je bitna za obrazovanje u svakom području, a u ovakvom koje je zapravo nestandardno skraćuje godine i godine kretanja u krivim smjerovima i pomaže da se vrijeme utroši na kretanje unaprijed, odnosno na napredovanje.

U sklopu DJ modula radiš s mladima koji žele postati DJ-evi. Koje savjete bi im dao, iz vlastitog iskustva?

Ne nužno samo za mlade ljude, modul je prikladan polaznicima svih dobi jer pokriva sve klasične i moderne alate i metode, pruža i konkretan uvid u psihologiju DJinga. Bavljenje glazbom je long term game i ne postoji magic bullet koji će te po završetku tečaja pretvoriti u dobrog DJa, ali se mogu kvalitetno izgraditi temeljne postavke koje će te pravilno usmjeriti i omogućiti da ostvariš svoj kreativni potencijal.

Planovi za budućnost

Koliki utjecaj na našu DJ scenu ima britanska scena, odnosno koliki je njihov utjecaj na sveukupnu industriju imaju pogotovo ako znamo da su Britanci uglavnom ti koji već desetljeće dovode velike festivale na našu obalu?

Ima velik utjecaj jer je s jedne strane skrenula pozornost internacionalnih glazbenih medija prema Hrvatskoj, a s druge strane nam dovela u dvorište gotovo sve svjetske zvijezde kojima možeš poslušati, ali im možeš i prići i reći “bok, ja sam taj i taj, evo ti moj demo cd”. Za početak su nas festivali približili globalnoj industriji, a nakon toga je na svakom individualcu da to iskoristi prema svojim željama i kapacitetima.

Koliko je korona poremetila tvoje glazbene, životne i karijerne planove?

Nema nastupa, to je glavna promjena, pa imam puno više vremena u studiju. Koliko je s jedne strane to ogroman disruption, s druge je blagoslov imati neometane mjesece za istraživanje novih pristupa i ideja, za optimiziranje studija i workflowa. Mislim da sam dobro iskoristio to vrijeme, zbilja sam napravio puno muzike, opremio i uredio studio, te ušao u puno projekata koji nisu nužno povezani s mojim autorskim radom. Produciram dva albuma za druge glazbenike, radim sound design za nekoliko kompanija i slično. I napokon sam uspio završiti web – www.cycle.hr, zapravo skoro završiti. Imamo još nekoliko stvari koje treba urediti ali bazični web funkcionira.

Kako napreduje novi album?

Prilično dobro, negdje sam na 70%, ali prije nego se isključivo uhvatim završetka albuma imam dva remiksa koja moram završiti i maknuti iz glave. Dogovor s Igorom Fabrisom, mojim partnerom inženjerom, je da do kraja ljeta završim sve songove, snimim sve gostujuće glazbenike i završim aranžmane pa da polako počnemo s miksom. Već vidim da će završavanje ovoga biti rabbit hole ali se veselim se upadanju i nadam da će u ovo doba iduće godine ploča biti na policama dućana.

Što trenutno svira u tvojim playerima? Čime se najviše inspiriraš

Zadnji album od Solange, Kendrick Lamarov “To Pimp A Butterfly”, Jlin “Black Origami” i ponovo slušam brdo Sun Ra albuma s novim ušima…ovo je vjerojatno najteže pitanje, ne možeš to pitati DJa (smijeh)

Zanima te DJ-ing i elektronička glazba? Tvoj prvi korak ka uspješnoj karijeri možda je baš u našim učionicama. Saznaj više o programima obrazovanja iz DJ-inga i elektroničke glazbene produkcije i postani UNITEDPOP student.

Post by unitedpop

Comments are closed.