Hibridna nastava: kombinacija “offline” i online učenja je najučinkovitija!

02/08/2021

unitedpop

Novosti

0

Hibridna nastava: kombinacija "offline" i online najučinkovitiji je način učenja!

Koncept učionice studentima nužno ne garantira uspjeh na tržištu rada, a hibridna nastava dovodi studente korak bliže tom cilju kroz pripremu za digitalnu budućnost.

Društvena distanca i lockdown u potpunosti su omeli klasični način studiranja u posljednjoj godini. Studenti su sve više pod stresom, a njihovo zadovoljstvo studijskim programima je u drastičnom padu. Iako smo željni potpunog povratka u učionice, moramo imati na umu činjenicu da je svijet napravio još veći zaokret prema digitalnom, a samim time hibridna nastava nameće se kao jedno od rješenja. Mnoge znanstvene studije pokazale su da će posao u budućnosti biti sve više orijentiran na provođenje manje vremena u uredu i više rada od kuće. Globalna pandemija samo je ubrzala ovaj trend.

Različite industrije su otkrile kako se u velikom postotku mogu prebaciti na online platforme te zadržati jednaku razinu učinkovitosti i uspjeha. Ovome u prilog ide i najbanalnija činjenica da svaki put kada nas zanima neki proizvod ili usluga posežemo za online pretraživačima kako bismo doznali više.

Učinci na školovanje i učenje

Kroz interakciju s predavačima studenti usvajaju nova znanja, a desetljeća istraživanja su pokazala kako se najbolji ishod dobije kada je učenje aktivno, interaktivno, relevantno i ciljano prilagođeno. Ovi principi vrijede i u učionici i na online platformama. Pravo je pitanje kako balansirati najbolje od online i offline svijeta, a odgovor je hibridna nastava. Mnoga sveučilišta, akademije i obrazovne ustanove, pa tako i UNITEDPOP akademija već idu tim putem. Studijske programe i tečajeve koje smo posljednjih 12 godina usavršili premještamo u virtualno okruženje.

U početku pandemije cilj je bio omogućiti jednako kvalitetno online obrazovanje našim studentima gdje god se oni nalazili, ali nakon prvotnog prilagođavanja, krenuli smo i korak naprijed. Digitalne učionice i alati za grupno učenje, projekte i vježbu postali su daleko sofisticiraniji nego prije. Kreativnost se puno lakše razvija, a naši predavači svakodnevno koriste online alata kako bi predavanja bila što interaktivnija, proaktivnija, a polaznici što više angažirani.

Hibridna nastava i kriva percepcija o online učenju

Učenje tijekom pandemije često je bilo kompromis. Za dobar dizajn predavanja potrebno je vrijeme jer predavači stvaraju nastavni plan, resurse i princip ocjenjivanja kako bi odgovarali njihovim polaznicima i disciplini. U pandemijskoj situaciji i UNITEDPOP akademija brzo se morala prilagoditi kako bi svoj nastavni plan mogli isporučiti svojim polaznicima u online okruženju. Ova tzv. “hitna nastava na daljinu” nije u početku bila najsretnije rješenje i mnogi danas imaju krivu percepciju o online školovanju upravo zbog tih “hitnih” početaka.

Dobro online učenje stvara osjećaj zajedništva. Ono angažira studente bogatim resursima i aktivnostima te pomaže polaznicima u pronalaženju prijatelja i mjesta za samostalni rad. Međutim, aktivnost i angažman polaznika na online platformama izgledaju potpuno drugačije. Umjesto druženja uz kavu, studenti razgovaraju putem interneta kako bi razmijenili ideje i riješili probleme kao što to rade u svakodnevnom životu. Društveno učenje može se itekako odvijati na kampusu ili na internetu.

Online vs. offline

Neke aktivnosti bi trebale trajno biti premještene u virtualni svijet. Za početak, gotovo sve suvremene informacije su digitalizirane. Iako uživamo u njihovim fizičkim prostorima, knjižnice su sada postale digitalne, a velika većina knjiga, časopisa i slika dostupna je i koristi se na internetu. Skupovi podataka također su u velikoj mjeri digitalni i analiziraju se pomoću digitalnih alata, od proračunskih tablica do naprednih softvera.

Digitalno učenje izvrsno je za istraživanje! Svijet vam je na dohvat ruke, a računala se nikada neće umoriti vježbajući temeljne vještine s vama. Ostale aktivnosti ipak moraju biti u fizičkom prostoru. Korištenje specijalne opreme ili iskustvo radnog mjesta često znači biti u namjenski izgrađenom prostoru, poput foto ili glazbenog studija. Terenski rad razvija vještine promatranja i pruža više osjetilnih podataka za razmatranje. Suradnja s kolegama u istoj prostoriji razvija vještine ljudske interakcije koristeći različite društvene norme od onih koje imamo na internetu. Online rad može povećati ove aktivnosti fokusiranom pripremom i praćenjem.

Unapređujemo obrazovanje

“Hitna nastava na daljinu” potaknula je naše predavače da razmotre alternativne načine učenja. Isprobali su i poboljšali nove online aktivnosti i alate te mnogi tvrde kako će zasigurno veliki broj njih zadržati i u budućnosti. Nismo s ovime otkrili toplu vodu, ali kada naše mišljenje dijele i profesori s prestižnog Harvarda onda to ipak ima dodatnu težinu. Rušenje pretpostavki o tome što najbolje funkcionira otvorilo je vrata boljem razumijevanju online nastave.

Studenti u svim obrazovnim sektorima imali su poteškoće s pružanjem internetskih usluga, nedostatkom motivacije, usamljenošću i smanjenom mentalnom dobrobiti. No UNITEDPOP akademija pokušala je usavršiti svoje programe. Kada studenti s vremenom dožive dobro osmišljeno online učenje, izgrađuju sigurnost i samopouzdanje. Tako anketa provedena na jednom kampusu dokazuje kako se studentsko povjerenje u online učenje i procjenu jako povećalo u posljednjih 18 mjeseci jer su izgrađivali svoje vještine i upoznali se u potpunosti s ovim konceptom.

Sjedenje i slušanje predavača ispred ploče nikada nije bilo pretjerano učinkovito, a naši UNITDPOP predavači sve su samo ne neučinkoviti. Aktivno učenje pomoću raznih alata, scenarija, primjera i vježbi njihov je ustaljeni princip rada. Veselimo se uskoro otkriti koje ti sve novosti donosi hibridna nastava i što smo sve pripremili za narednu školsku godinu koja će kombinirati najbolje od online i offline svijeta. Naši studenti ti već mogu potvrditi kako se na ovaj način može učiti, napredovati i izgraditi vještine koje su potrebne za tvoju profesionalnu budućnost.

Nudimo nekoliko online i hibridnih programa, a možda je baš UNITED POP akademija pravo mjesto za tebe! Upiši se i postani UNITED POP student.

Post by unitedpop

Comments are closed.