Igor Jurilj – ilustrator najtraženije slikovnice 2024.

09/07/2024

unitedpop

Novosti

0

Pročitaj sve o predivnoj priči koju krije slikovnica Baby Lasagne.
“Baby Lasagna i mačak Stipe: Veliko prijateljstvo”

Naš predavač niže uspijeh za uspijehom!

Hvaljeni ilustrator i naš predavač Igor Jurilj, kojeg mnogi znaju pod umjetničkim imenom Yellow Yuri, otkrio je u intervjuu za Hellomahazin.hr  kako je došlo do suradnje i kako su se on i Baby Lasagna našli na istoj valnoj duljini zbog ljubavi prema mačkama. Pošto su sve bitno “pretresli”, mi ćemo samo prenijeti cijeli intervju od riječi do riječi i još jednom ponoviti kako smo ponosni što imamo ovakve umjetnike među svojim redovima.

  • Na zvukovima pjesme godine, stigla nam je i slikovnica Baby Lasagne, koju ste napravili u suradnji s tim popularnim mladim glazbenikom. Kako bi u nekoliko riječi opisali ono što slikovnica predstavlja?

 

Yellow Yuri: Slikovnica je biografska priča persone Baby Lasagne i pjesme Rim Tim Tagi Dim pripovijedana kroz lik mačka Stipe. Od Stipina dolaska u kuću Elizabete (Lasagnine djevojke) preko nadahnuća za pjesmu, nastupa na Dori do finala Eurosonga. No nije to samo priča o fenomenu Baby Lasagne, nego važnosti vjere u najbliže, podrške, vjere u vlastiti rad i snagu zajedništva. Priča koja govori da nema sreće i uspjeha bez najmilijih.

  • Kako se rodila ideja o knjižici “Baby Lasagna i mačak Stipe, Veliko prijateljstvo”?

 

Yellow Yuri: Marko i ja smo jedno poslijepodne pili kavu i pričali o njegovim nadolazećim majicama u izdanju knjižare Rockmark s čijim sam vlasnikom blizak prijatelj već 17 godina. Pozvao sam Krešu (vlasnika) da popije kavu s nama, no već je zbog jake kiše biciklom bio otišao doma. Tri minute nakon telefonskog poziva, opet on zove s idejom da našu raniju ideju rada na glazbenim stripovima i slikovnicama pretvorim u slikovnicu o Baby Lasagni.

Tako Krešo inače funkcionira: vrlo je brz i domišljat. Predložio sam to Marku koji je oduševljeno odmah pristao i predložio posvetiti mačku Stipi. Isti vikend sročio sam prvu verziju teksta koju smo minimalno mijenjali i po blagoslovu Kreše i Marka par dana kasnije već sam radio na ilustracijama. Sve je nastalo u ukupno tri tjedna: tekst, ilustracije i prijevod na engleski. I dalje ne mogu doći k sebi zbog te činjenice, ali to je rezultat rada upravo s onim ljudima punima podrške, razumijevanja i iskrenih namjera.

  • Kome je namijenjena slikovnica Baby Lasagne – mališanima ili fanovima samog glazbenika?

 

Yellow Yuri: Ako ste fanovi, onda je ovo poslastica za sve uzraste jer je puna direktnih referencija, ali i gomile ‘uskrsnih jaja’. Dakle, upisali smo i “urisali” tu gomilu skrivenih simbola vezanih za njegov fenomen i ovim putem pozivam najokorjelije ljubitelje Baby Lasagne da prepoznaju sve motive u knjizi. S druge strane, htjeli smo napisati bezvremensku priču, ma koliko god ona bila vezana za ovaj povijesni trenutak u domaćoj pop-kulturi. Priča je prije svega puna topline, ispravnih vrijednosti i smjernica najmlađima za razvitak empatije.

  • U šali se vi i Baby Lasagna deklarirate kao “cat dad” muškarci. Kako se zove vaša mačka i kako biste opisali odnos s tom posebnom vrstom ljubimaca koje neki obožavaju, a prema kojima neki imaju love-hate odnos?

 

Yellow Yuri: Gojko je moj prvi mačak i uskoro slavimo njegov drugi rođendan. Dosad sam bio ponosan dog-dad. Ne volim riječ vlasnik jer ta bića nisu moji predmeti. Gojko je došao u moj život iz Slavonije kao bebač i nevjerojatno je nježan, topao i razmažen pa mi time ruši sve ove predrasude o mačkama kao svojeglavim i samostalnim dlakavcima. Želim vjerovati da je njegova narav odraz odnosa prema njemu, pa tako ne vjerujem u ove love-hate priče: životinja je odraz čovjeka s kojim živi. Takvi su i moji psi.

  • Predivno ste ilustrirali slikovnicu koja nas vodi kroz uzbudljive zgode Baby Lasagne i njegovog krznenog prijatelja. Možete li s nama i čitateljima portala HELLO! Croatia podijeliti neke neobjavljene skice nastale tijekom procesa stvaranja?

 

Yellow Yuri: Naravno. Skice su grube verzije onoga što je kasnije prikazano nježnije i umiljatije. A ima tu i momenata koje nisam ni uvrstio u slikovnicu, na primjer narav inače nezasitne i depresivne Branke koja je ipak prikazana nježnije negoli je zamišljena.

  • Kako je izgledala vaša suradnja i koliko je dugo trebalo da se slikovnica iz ideje pretvori u stvarnost?

 

Yellow Yuri: Neviđeno prirodno. S puno ljudi sam imao priliku surađivati i često scenski djelatnici imaju potrebu dahtati za vratom u procesu kreativnog rada i korigirati svaki korak. Međutim, Marko je prije svega jedna nevjerojatno skromna i prizemljena osoba. Čovjek je najaktivniji kandidat kojeg smo dosad slali na Eurosong i u periodu rada na slikovnici osvajao je Europu s Rim Tim Tagi Dim, a istovremeno mi u pauzama između nastupa i gradova raspisivao kao mačji psiholog karakterne analize svoje tri predivne mačke s tri posve drukčije osobnosti.

Dijeljenje fotografija, anegdota, njihovih navika i mušica. I puno sam se smijao pritom jer mi je te dlakavce tako vjerno dočarao da sam vidio da su mu doista članovi obitelji, a ne ljubimci. Tu mi je ponajviše porastao u očima jer sva medijska prisutnost je ipak njegov scenski lik, no ovdje je pokazao tko je Marko iza Baby Lasagne, a Marko je topla, empatična i osjećajna duša.

 

  • Kakvim se još projektima bavite ove godine, a što imate u planu?

 

Yellow Yuri: Trenutno radim na slikovnici za koju sam bio angažiran puno prije ove, no stavljena je na stand by zbog Baby Lasagne i mačka Stipe. Isto se radi o glazbenoj biografiji, no nema veze s popularnom glazbom ni s našim vremenom.

Ono što mogu reći je da radim ilustracije za tekst koji je napisao književnik s kojim već petnaest godina želim ovako surađivati. Nakon završetka druge slikovnice mislim se potpuno fokusirati na rad na naslovnicama glazbenih albuma, što onih za koje sam angažiran, što onih za koje nisam – albuma izvođača čija me glazba okupira i vizualno mi puno sugerira, pa ću tako neka grafička oblikovanja isporučiti svojoj duši na poklon.

Piše: hellomagazine.hr

Post by unitedpop

Comments are closed.