Jere Šešelja: “U mom studiju studenti će dobiti znanje, ali i moj uspješan psihološki pristup glazbenicima”

07/07/2021

unitedpop

Novosti

0

Jere Šešelja: "U mom studiju studenti će dobiti znanje, ali i moj uspješan psihološki pristup glazbenicima"

Jere Šešelja uspješni je glazbenik i glazbeni producent, a ujedno i tvoj novi predavač u online modulu Music Producer!

Naš nekadašnji student, Jere Šešelja je studij audio inženjeringa upisao 2012. godine, da bi se nametnuo kao izniman radnik i talent. Ubrzo je postao je i naš predavač, a u zadnjih nekoliko godina prometnuo se u iznimno uspješnog producenta. Samo ove godine, album “Ennui” benda Pavel koji je producirao, osvojio je čak 5 Porina, od čega i onaj najvažniji za album godine. Prošle godine, nakon povratka u rodni Zadar iz Zagreba, Jere je u Zadru pokrenuo vlastiti glazbeni studio: TwentyTwenty Studio.

Možda ćeš baš ti studiju Twenty Twenty odrađivati praktičnu nastavu ukoliko se odlučiš upisati online modul “Music Producer”. Naime, kurikulum modula dizajniran je na način koji studentima daje maksimalnu fleksibilnost. Modul je prilagođen onima svima koji nisu u mogućnosti posjećivati naš kampus nekoliko puta tjedno, koliko to zahtjeva regularna nastava. Teorijski dio studenti savladavaju kroz online predavanja koja su, zahvaljujući pandemiji, razrađena do najmanjeg detalja.  Praktični dio nastave odrađuje se u Jerinom Twenty Twenty studiju u Zadru ili na našem kampusu u Zagrebu, ovisno koja ti lokacija bolje odgovara.

    Twenty Twenty Studio, Jere Šešelja

U predahu između konstantnih snimanja, Jere Šešelja osvrnuo se na svoje početke u UNITED POP akademiji, nedavno osvojene Porine, trenutnu karijeru i na sve što se izdogađalo između.

Od UNITED POP-a do Porina – tako nekako bi izgledao naslov tvoje životne priče do sada. Pa krenimo od početka – UNITED POP? Kako? Zašto?

Haha, da, moglo bi se to tako nasloviti. Volim misliti da smo u životu više od onoga što odaberemo kao svoju karijeru, ali nikad svoju karijeru nisam vidio odvojenu od stvari oko kojih sam strastven. Oduvijek sam bio veliki zaljubljenik u glazbu i htio se ozbiljno baviti njome u životu, pa kad mi je djevojka slučajno naletjela na njihov Facebook page i poslala mi link. Znao sam da je to, to. Bilo je to razdoblje nakon srednje škole, nisam se vidio u karijeri van glazbe, a nisam znao da glazba kao prava karijera može biti opcija.

Od prve konzultacije s Lukom Tralićem koji je još uvijek predavač tamo, i prvog koraka u učilište Marina Gospića, sve je od tada “leglo” na svoje mjesto i išlo većinom točno kako sam zamišljao. Nimalo ne sumnjam da je to zbog pravih temelja postavljenim upravo u UNITED POP-u.

Koja su ti najljepša sjećanja s “hodnika” UNITED POP akademije?

S hodnika UNITED POP-a sam uvijek cijenio istodobnu profesionalnost, ali i opuštenost. Manjak hijerarhije, a enormnu količinu volje i želje za podjelom znanja; bilo to od predavača do učenika koji su jedni drugima prenosili svoja prethodna znanja i saznanja. U opuštenoj atmosferi kakva tamo vlada, i koja se srećom zadržala, puno se lakše uči i svladava opsežno novo gradivo.

Nakon svog studentskog staža, postao si i predavač. Što je lakše – predavati na UNITED POP-u ili raditi u studiju?

Teška usporedba, jedno i drugo je i izazov, odgovornost i zadovoljstvo, svako na svoj način.
Satisfakcija je u jednom i drugome ogromna; vidjeti da je znanje koji si prenio učenicima sad stvarno njihovo i koriste ga praktično, uspješni su u svom radu i sretni jer rade što vole… A kod rada u studiju; kada glazbenik dođe sa sirovim materijalom, i uz trud, razumijevanje i zajednički kreativni rad izađe s gotovim projektom— to je po meni jedna vrsta svakodnevne čarolije koju ne bih mijenjao za ništa.

                                   Jere Šešelja u svom studiju, Zadarskilist.hr

Nedavno si se vratio u rodni Zadar i otvorio studio. Smatraš li to hrabrim potezom, s obzirom da se većina glazbenih studija akumulirala u metropoli?

Uvijek mi je i želja i plan bio vratiti se u svoj rodni grad i nekako je na samom početku 2020. to postalo najlogičniji odabir. Na studiju sam počeo raditi odmah i otvorio ga u devetom mjesecu iste godine— znao sam da ću sigurno imati klijenata, ali ono što nisam očekivao je da će mi i moji dragi zagrebački suradnici, i oni vjerniji, a i mnogi novi, rado dati svoje povjerenje i u mom novom, zadarskom studiju. Sami mi kažu da im je to jedan od dražih načina snimanja; odu na par dana u Zadar, odvoje se od svakodnevice i posvete isključivo snimanju novih materijala. Ne mogu se žaliti, posla ima preko glave i to me stvarno veseli. Ali da, smatram da je potez bio hrabar.

Dalmacija je oduvijek bila vrelo glazbenih talenata. Kakvo je stanje danas, što si zatekao kad si otvorio studio?

S obzirom na to da sam zadnjih osam godina proveo u Zagrebu, svi novi klijenti, još nepoznati široj javnosti, su mi s tog i šireg područja. Poručio bih svim dalmatinskim glazbenicima koji žele započeti svoju karijeru da mi se jave, rado bi ih upoznao i surađivao s njima.

U tvom studiju u Zadru studenti će moći odrađivati praksu u sklopu našeg novog online programa Music Producer. Što si im sve pripremio, što sve mogu očekivati?

Pripremio sam sve ono što sam i sam uvijek htio znati i vidjeti kao studijski početnik— detaljni prolazak kroz sve elemente koji čine jedan glazbeni studio, ozvučivanje raznih instrumenata, snimanje te, možda i najbitnija stvar, svoju metodu uspješnog psihološkog pristupa u radu s klijentima (radi boljeg i uspješnijeg razumijevanja onog što glazbenik želi postići/dobiti).

Imaš li savjet za sadašnje i buduće studente glazbene produkcije i audio inženjeringa na UNITED POP-u iz perspektive studenta, ali i iz perspektive predavača?

Novim i aktualnim studentima bih poručio da vjeruju u sebe, marljivo rade i prije svega budu uporni. Program je opsežan, ali je i jako zanimljiv. Savjet bi bio da u periodu trajanja edukacije puno vježbaju i ponavljaju gradivo koje se prolazi u programu, ne ustručavajući se pitati ikakva pitanja, imajući na umu da se željezo najbolje kuje dok je vruće. 🙂


Zaprati Twenty Twenty Studio na Instagramu i Facebooku.

Ukoliko te zanima glazbena produkcija, možda je baš online studij pravo mjesto za tvoje prve produkcijske korake! Upiši online Music Producer modul i postani UNITED POP student.

Post by unitedpop

Comments are closed.