Uspjeh studentice: Špela Jezovšek Stella

15/04/2021

unitedpop

Novosti

0

Špela Jezovšek, koja djeluje pod umjetničkim imenom Stella, nedavno je završila “Music Producer” modul te već pomiče granice na slovenskoj (i japanskoj) glazbenoj sceni.

Mlada glazbenica zadnje je dvije godine posvetila pisanju i stvaranju albuma “Ta Neki neki”, koji je konačno izašao. Na prvijenac “Ta Neki neki” je uvrstila i pjesmu na japanskom jeziku kojom smo posebno fascinirani! Sa svojom pozitivnom energijom nas je oduševila još kad je prvi put kročila u UNITEDPOP i iznova nas oduševljava svojim jedinstvenim i energičnim stilom. Špela je odvojila vrijeme za ovaj kratki intervju u kojem nam je odgovorila na par pitanja. Stella je ime koje ćemo čuti još puno puta, a pozadina imena cijelu priču čini još zanimljivijom.

Koliko dugo se baviš pisanjem pjesama i pjevanjem i kako je počela tvoja ljubav prema glazbi?

Ne sjećam se kako je sve počelo. Pjevam i plešem od malih nogu, sa mnom je bilo puno posla jer i kao mala nisam imala mira, čak niti po noći. Prije sam pisala pjesmice o zubić vili, sada pišem o labirintima u svom mozgu. Na svakom uglu se nađe kakva romantična fantazija, a u zadnje vrijeme sam skoro nesposobna usmjeriti temu priče dalje od ljubavi. (smijeh)

Vjerojatno je najveći izazov novog albuma pjesma „Grom“ koja je na japanskom. Što ti je dalo energiju da uspiješ privesti projekt kraju?

Da se nadovežem na prošlo pitanje, zaljubljenost. Za svoje osjećaje uvijek tražim prikladne riječi, zanimljive fraze, rime i usporedbe. Na taj način ih izbacim iz sebe. Najbolja motivacija je posebna osoba ili osjećaj koji želim izraziti. To što sam se tada izražavala na japanskom je otežalo stvar, ali je bilo deset puta zabavnije. Obožavam japanski! Zvuči tako lijepo.

Kako je tekla suradnja s producentom i kako bi ocijenila to iskustvo?

S producentom Blažom Hribarom se odlično slažem i s veseljem surađujem. Proces je različit od pjesme do pjesme. Ponekad dođem u studio s idejom na kojoj skupa radimo od početka, a ponekad doma napravim demo. U konačnoj verziji se često nađu elementi koje snimim u svojoj sobi. Iako smo za vrijeme prve karantene shvatili da do neke mjere možemo sudjelovati u stvaranju i na daljinu, zajedničko stvaranje u studiju je ipak neusporedivo zabavnije.

Jesi li morala napraviti puno kompromisa što se tiče estetskih aspekata svojih skladbi ili su takve kakve si ih prvotno zamislila?

Čini mi se, da nekih većih kompromisa uopće nije bilo. Moja ideja o tome kako bi pjesma trebala zvučati se mijenja kroz proces. Npr. Muza koja je izašla prošlu jesen je prvotno bila u a molu. S Blažom sam ju već skoro cijelu snimila. I onda sam samo jednog dana u pred-refren dodala još jedan stih i jednu čudnu modulaciju, refren sam promijenila u g mol i strofu u d mol. „Ha, smiješno,“ rekao je Blaž ujutro na kavi. Do navečer smo pjesmu u potpunosti preuredili. (smijeh)

Sanjaš li o radu na japanskom tržištu?

Definitivno! Iako, s druge strane, s veseljem pišem i na slovenskom, tako da niti ne znam koji su zapravo moji snovi. Vidjet ću kamo će me put odvesti, odnosno kamo me neće odvesti.

Koja je glavna razlika između slovenske i japanske glazbene scene?

U Japanu su još uvijek aktualni CD-i. Iako, nisam detaljnije istraživala kako se njihova industrija mijenja pod utjecajem pandemije. U Japanu je puno lakše prodavati CD-e nego u Sloveniji.

Spela Jezovsek Stella United Pop

Stella u UNITEDPOP studiju u Ljubljani sa kolegama završava projekt unutar Music Producer modula.

 

Koliko ti je bilo važno obrazovanje na UNITEDPOP akademiji?

Stvarno sam uživala. Iako sam s Blažom sudjelovala i prije nego sam se upisala, sigurno sam zato i toliko uživala. Teorijsko znanje sam povezala s vlastitim iskustvima, a predavanja su mi pojasnila što se događa u studiju. Istovremeno su mi vlastita iskustva pomagala pri razumijevanju sadržaja. Dobiveno znanje pokazalo se korisnim kada snimam doma ili se moram sama snaći.

Koji je tvoj sljedeći korak?

Nastupi uživo! Čim prije, nadam se!

 

Zanima te glazbena produkcija? Tvoj prvi korak ka uspješnoj karijeri možda je baš u našim učionicama. Saznaj više o programima obrazovanja iz glazbene produkcije i postani UNITEDPOP student.

Post by unitedpop

Comments are closed.