Započni karijeru fotografa

28/02/2022

unitedpop

Novosti

0

Započni karijeru fotografa

Canon ili Nikon je slično pitanje kao i koja olovka je bolja. Svejedno je, nije do olovke!

Učenje se danas, širokom primjenom i razvojem tehnologije, jako ubrzalo. Više se ne treba čekati završetak procesa razvijanja filmova da bi se vidjeli rezultati.

Na ovaj način se samo učenje fotografije dosta ubrzalo, a pred mladim fotografima su mnogi izazovi. Zbog sve većeg pritiska društvenih mreža poput Pinteresta i Instagrama ljestvica je postavljena dosta visoko. Primarno, društvene mreže su kanali kojima se izvrsno možeš poslužiti za promociju svoje fotografije, ali one moraju biti visoke kvalitete da bi bio zapažen.

Nove platforme, nova pravila

Fotografija se od uvijek učila na način da su se gledale i analizirale fotografije poznatih fotografa. Danas je baš zahvaljujući društvenim mrežama pristup kvalitetnim fotografijama dosta olakšan i svakodnevno smo okruženi jako dobrim fotografijama. U isto vrijeme, preplavljeni smo velikom količinom mladih fotografa koji se preko njih pokušavaju probiti na tržište rada. Zbog ovoga je kao i u svakom poslu potrebno imati „računicu“ i jasne ciljeve što u profesionalnom životu želimo postići.

Kultni fotografi i njihovi radovi mogu ti poslužiti za učenje fotografije, kao što su
Henri Cartier Bresson, Annie Leibovitz, Steve Mccurry, Richard Avedon, David Lachapelle…

Obrazovanje u fotografiji

Kao i u svakoj profesiji, postoje fotografi koji nisu imali formalnu fotografsku izobrazbu nego su svoj zanat ispekli velikom predanošću i godinama rada. No s obzirom na količinu znanja koje je potrebno steći, školovanje znatno ubrzava cijeli proces. Puno je lakše i brže učiti kada imaš nekoga koga možeš pitati da ti riješi neki problem ili odgovori na pitanje… a pitanje koje se nameće svim mladim fotografima je kako započeti svoju karijeru? Odgovor nije jednostavan i ne sviđa se mnogima jer nije tako lagan kako svi misle. Bilo koji fotograf s iskustvom će se složiti i reći da za dobru fotografiju treba jako puno znanja, vremena, truda i vježbe. Preko noći se ne može ništa postići i bitno je da se ustraje u onome što voliš.

Na početku su i naši UNITEDPOP studenti u odjelu fotografije malo isprepadani materijom, koja je u samom početku relativno neintuitivna. Čim se pređe na praksu i počne igrati s aparatima i rasvjetom svima bude puno zabavnije i lakše se usvajaju znanja. Na kraju dana je najvažnije da studenti uživaju u mogućnostima koje su im pružene na našem kampusu jer imaju pristup vrhunskoj opremi koju bi sami vrlo teško kupili.

Naš predavač u odjelu fotografije, Marko Miščević, ne nudi brza rješenja kako postati fotograf već samo “krv, znoj i suze”:

– Nemam nikakvog posebnog asa u rukavu. Fotografiju treba vježbati, znači što više fotografirati, gledati i analizirati dobre fotografije. Tako će svi doći prvenstveno do svog stila fotografiranja i producirati fotografije s većom preciznošću, boljom kvalitetom i nijansama.

Kako pokrenuti svoju foto karijeru

Kada izbrusiš svoj talent možeš krenuti u dva smjera – freelancing ili agencijsko poslovanje.

Freelancing nudi slobodu da si svoj šef, ali i predstavlja veliki izazov zbog „opterećenja“ pronalaska dovoljne količine posla. Ukoliko se odlučiš za ovu vrstu poslovanja onda će ti tvoje društvene mreže jako pomoći da se predstaviš potencijalnim klijentima. Jedinstvenost, estetika i kvaliteta tvojih fotografija neće proći neopaženo. Agencija, odnosno rad za poslodavca nudi sigurnost posla. Ne moraš se brinuti oko toga hoće li sljedeći mjesec biti jednako unosan kao i prethodni. Ono što ponekad može biti zamorno je sličan svakodnevni posao i manja sloboda u organizaciji svog vremena.

Svaki proizvod ili usluga treba dobru fotografiju da ga predstavlja! Posla ne manjka a fotografi se moraju potruditi usavršiti svoje vještine, kreirati svoj portfelj radova kojim će se predstaviti tržištu.

UNITEDPOP akademija nudi ti kvalitetno obrazovanje iz područja fotografije kroz koje ćeš naučiti svu potrebnu teoriju, praktično učiti na nastavi u foto studiju s vrhunskom opremom i stvoriti svoj portfelj radova s kojim ćeš se već po završetku obrazovanja moći predstaviti potencijalnim poslodavcima.

Želiš li postati fotograf, naučiti više o foto produkciji ili obradi fotografije? Tvoj prvi korak prema uspješnoj karijeri možda je baš u našim učionicama. Postani UNITEDPOP student.

Post by unitedpop

Comments are closed.