Želiš postati projekt menadžer? Ovaj članak je za tebe!

07/02/2022

unitedpop

Novosti

0

Želiš postati projekt menadžer – ovaj članak je za tebe!

Razvoj softvera za poboljšani poslovni proces, izgradnja zgrade, uvođenje novog proizvoda na tržište ili širenje prodaje – sve su to primjeri projekata koji trebaju menadžment.

Svi projekti su privremeni pokušaj stvaranja vrijednosti kroz jedinstveni proizvod, uslugu ili rezultat. Svi projekti imaju početak i kraj. Imaju tim, proračun, raspored i skup očekivanja koje tim treba ispuniti. Svaki je projekt jedinstven i razlikuje se od rutinskih radnji jer projekti završavaju nakon što je cilj postignut.

Promjena prirode posla zbog tehnološkog napretka, globalizacije i drugih čimbenika znači da se sve više rad organizira oko projekata s timovima koji se okupljaju na temelju vještina potrebnih za određene zadatke. Projektni menadžer je profesionalac od kojeg se namjerno ili zbog okolnosti traži da osigura da projektni tim ispunjava svoje ciljeve.
Projektni menadžeri koriste mnogo različitih alata, tehnika i pristupa kako bi zadovoljili potrebe projekta.
Neki projekti su potrebni za brzo rješavanje problema, uz razumijevanje da će se poboljšanja napraviti tijekom određenog vremenskog razdoblja. Drugi projekti imaju dulje trajanje te proizvode proizvod ili drugi ishod koji neće trebati velika poboljšanja izvan predviđenog održavanja. Treći će biti mješavina obje ove vrste projekata. Projektni menadžeri koriste različite vještine i znanja kako bi angažirali i motivirali druge da postignu ciljeve projekta. Stručnjak za projekte ključan je za uspjeh projekata i zadatak mu je pomoći organizacijama da postignu svoje ciljeve.

Upravljanje projektom pokreće promjene

Kroz ljudsku povijest, upravljanje projektima se oduvijek prakticiralo neformalno, ali se počelo pojavljivati ​​kao posebna profesija sredinom 20. stoljeća kada je skupina naprednih pojedinaca iz područja zrakoplovstva, inženjeringa, farmacije i telekomunikacija shvatila da se svijet mijenja. Da su potrebni novi alati. Potaknuti potrebom za rješavanjem problema rasporeda i resursa povezanih sa sve složenijim projektima, sastali su se kako bi počeli postavljati i standardizirati alate za novu profesiju.

Danas živimo u projektnoj ekonomiji, gdje su projekti pokretačka snaga za obavljanje posla, ostvarenje promjena i isporuku vrijednosti. Danas se projektni menadžment pokazao kao izvrstan karijerni odabir ili znanje koje valja usvojiti. Općepriznato je da osnovno znanje o upravljanju projektima može pružiti vrijednost ljudima s različitim ulogama u širokom rasponu branši. Vještine upravljanja projektima mogu pomoći mladom studentu koji radi na nekom projektu da ostvari uspjeh ili korporativnom izvršnom direktoru da riješi poslovne zapreke. Ove vještine mogu pomoći medicinskoj sestri da pojednostavi promjene smjene kako bi poboljšala vrijeme obrade pacijenata na svom odjelu. Projektni menadžment može pomoći IT stručnjaku u isporuci inovativnog softvera u rekordnom roku ili pomoći vladinoj agenciji da poboljša usluge koje pruža na ekonomičniji način.

Nauči osnove upravljanja projektima

Što moraš imati na umu odlučiš li se baviti projektnim menadžmentom? Naš predavač s bogatim iskustvom iz ove branše, Ivan Matić, izdvojio je četiri vrijedna savjeta.
Inače, Ivan je diplomirani politolog s više od deset godina iskustva u upravljanju projektima i provedbi neformalnih edukacija za mlade. Bogato iskustvo rada s mladima te pisanja i provedbe projekata, od lokalnih mikro-projekata do velikih europskih projekata s milijunskim proračunima, pretočio je u edukacijske module iskustvenog učenja usmjerenih na razumijevanje, a ne reproduciranje. Specijalizirao se za strateško planiranje te izradio strateške planove niza većih i manjih udruga te poslovnih subjekata.

1. Ništa se ne podrazumijeva

Drugim riječima, sve što nije izgovoreno i izravno iskomunicirano se nije ni dogodilo. U organizaciji tj. provedbi projekta najčešće dolazi do propusta kada je “netko” mislio da se nešto podrazumijeva, da će “netko” napraviti određeni zadatak ili dio posla

2. Postavi SMART cilj

Dobar projekt je uvijek fokusiran na jasan cilj prema kojem se usmjeravaju sve aktivnosti. Smart (“pametan”) cilj je uvijek specifičan, mjerljiv, ostvariv, realan i vremenski ograničen.

3. Ništa nije u kamen uklesano

Jednom napisan projekt i jednom donesene odluke nisu nepromjenjive. Dapače, projektna dokumentacija postoji da bi nas usmjeravala, ali i da bi nam olakšala prilagodbe na neizbježna iznenađenja koja je rijetko kada moguće do detalja predvidjeti.

4. Nemojte preplanirati i uvijek budite spremni na improvizaciju

Dobar projektni prijedlog stvara kvalitetan okvir unutar kojeg će se projekt odvijati i rješavati problemi, ali zadržavajući fleksibilnost tj. ne robujući formi. Dobar projektni manager vodi se principima te agilno reagira na izazove.

Postani certificirani voditelj projekata i naučiti više o projektnom menadžmentu – napravi svoj prvi korak u karijeri uz naše modularno obrazovanje!
Postani UNITEDPOP student.

Post by unitedpop

Comments are closed.